Att anlägga gräsmatta är både enkelt och roligt

- om du gjort ett bra förarbete. Men eftersom gräsmattan är tunn så avslöjas skoningslöst stenar eller gamla tuvor i underlaget. Därför är det viktigt att marken noga förbereds för att anlägga gräsmatta. Kratta noggrant ut gräsjord över hela ytan. Gräset behöver minst 10 cm packad gräsjord att växa i. Packa ytan väl, genom att fottrampa underlaget. Använd vält om du har möjlighet. Det är viktigt att hela ytan är lika fast, fyll ut de håligheter som upptäcks. När du kan går på ytan, utan att lämna spår efter klackar är underlaget klart för läggning. Dags att lägga gräs!

När mattan är lagd bör ytan vältas, men är underlaget väl bearbetat räcker det oftast med att sätta på vattenspridaren. Då sätter sig gräsmattan ordentligt mot underlaget och risken för luftfickor försvinner. Mattan får absolut inte torka ut under den första månaden! Vattna regelbundet och rikligt, på morgonen eller kvällen, de första två till tre veckorna.

Observera! Vid regnperiod i samband med etableringen bör jordfuktigheten kontrolleras så övervattning inte sker då detta kväver gräset. Vid läggning sent på hösten behövs ofta endast en ordentlig genomvattning vid läggningen.

Efter 10 till 14 dagar bör gräsmattan premiärklippas

 Är gräsklipparen ställbar i höjd, är det lagom att använda det översta läget och klippa ett par centimeter första gången. Gå ner till önskad längd successivt, med 1/3 sänkning i taget. En villamatta bör inte klippas kortare än 3 centimeter. Klipprester efter normal klippning kan ligga kvar i mattan, men ligger klippresterna i stora tussar, bör de räfsas bort. När gräset etablerar sina redan utvuxna rötter tar de upp mycket kväve och därför kan marken behöva extra kvävegödning efter några veckor.

Läs mer och beställ din färdiga gräsmatta på www.turfman.se 

Inköpslista för att anlägga gräsmatta

Gräsjord

Kuskatorpets gräsjord är perfekt när du ska anlägga en fin gräsmatta. Jorden är näringsrik och ger en bra grund till en grön och fin gräsmatta.

Övrigt

Kratta

Spade

Slang

Vattenspridare

×